fb
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Co jeść, aby zapobiec depresji – Natura Dietetyk radzi…

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia depresja jest czwartą najpoważniejszą chorobą na świecie. To ciężka choroba, która zaburza postrzeganie świata
i odbiera chęć do życia. Z okazji zbliżającego się Ogólnopolskiego Dnia Walki
z Depresją - który przypada 23 lutego - chcielibyśmy zacząć rozmowę o depresji już dziś, bo o zdrowiu psychicznym powinniśmy myśleć nie tylko jednego, ale każdego dnia roku.

Co jeść, aby zapobiec depresji – Dietetyk radzi…

W natłoku dnia codziennego trudno odnaleźć spokój i harmonię… Stres, zmęczenie i niewyspanie potrafią zepsuć nawet całkiem miło zapowiadający się dzień. Stajemy się bardziej drażliwi i podatni na depresję. Dodatkowo, to co ląduje na naszych talerzach może mieć równie beznadziejny wpływ na nasz nastrój jak i zbawienny... Wszystko zależy od tego, co wybieramy. Podpowiemy, jakie produkty łagodzą stres i uspokajają za sprawą specyficznych związków odżywczych zawartych w swym składzie, które warto umieścić w codziennym jadłospisie.

1. Kwas foliowy zawarty w warzywach liściastych, w awokado, czy szparagach…

Kwas foliowy w naszym organizmie bierze udział w produkcji związków, które wpływają na nasz nastrój. Mamy tu na myśli np. serotoninę. Wiadomo, że
u chorych na depresję występują zaburzenia w poziomie serotoniny, a najpopularniejsze leki antydepresyjne działają właśnie przez wpływ na ten uspokajający neurotransmiter w mózgu.

2. Witamina C, którą znajdziemy nie tylko w cytrusach, ale też w papryce czy owocach jagodowych.

To witamina, która nie tylko odpowiada za lepszą odporność i jest silnym antyoksydantem. Może mieć ona też istotny wpływ na profilaktykę wcześniej wspomnianej depresji. Chroni ona przed stresem oksydacyjnym, który wywiera negatywny wpływ na mózg, powodując uszkodzenia i zaburzenia jego pracy. Niezależnie od tego, kwas askorbinowy jest niezbędny dla pracy mózgu i reguluje jego sprawność.

3. Magnez zawarty w gorzkiej czekoladzie, nasionach słonecznika, Chia, sezamu, lnu.

Depresja przyczynia się do zmniejszania zasobów magnezu we krwi, w ciele i szczególnie w mózgu. Tyczy się to przede wszystkim depresji wywołanej stresem lub złym odżywianiem, dlatego należałoby dbać o odpowiednie dostarczenie tego pierwiastka w ciągu dnia. Czekolada gorzka to doskonałe źródło, natomiast trzeba ją odpowiednio dawkować.

4. Probiotyki naturalnie występujące w kiszonkach, dodatkowo wzbogaconych witaminą C.

Probiotyki odpowiadają przede wszystkim za właściwą florę bakteryjną
w naszych jelitach. A to w nich wszystkie składniki odżywcze zostają wchłaniane. Zatem im lepszy stan naszych jelit, tym więcej nasz organizm pobiera korzyści z przyjmowanych pokarmów. Im mniej niedoborów witaminowo- mineralnych, tym lepsze nasze zdrowie i samopoczucie.

5. Napar z rumianku, który działa na wiele różnych dolegliwości, jest ziołem, które delikatnie uspokaja i ułatwia zasypianie. Swoje działanie zawdzięcza cennym substancjom, takim jak chociażby olejki eteryczne, flawonoidy, cholina i sole mineralne. Można stosować go zewnętrznie i wewnętrznie.

Wybuch pandemii spowodował, że znaleźliśmy się wszyscy w trudnej sytuacji. Nie każdy potrafi sobie z nią poradzić, dlatego zwracajmy uwagę na swoich bliskich, znajomych, a także dbajmy o własne zdrowie i nie bójmy się prosić
o pomoc.

W Natura Centrum Promocji Zdrowia i Urody, przy Poradni Natura Dietetyk, obecnie działa Poradnia, w których znajdą Państwo pomoc:

- Gabinet psychoterapii i wsparcia psychologicznego Martyna Grobelna w Pniewach, tel. 504 368 828

 

-------------------------------

 

Poradnia Dietetyczna Natura Dietetyk

Pniewy, ul. Wolności 30

tel. 882 052 939

 

Przeczytaj również
Popularne