Gdyby ktoś miał wątpliwości, czy możemy wspomóc NATURAlnie swoją odporność, odpowiadamy – zdecydowanie TAK! Układ immunologiczny działa dobrze, kiedy prowadzimy zdrowy styl życia. Na to składa się zapewne wiele czynników, natomiast odpowiednia dieta jest najprawdopodobniej jednym z ważniejszych. Należy zatem wiedzieć, jakie substancje bioaktywne w sposób szczególny stymulują odporność.
Do warzyw i owoców chyba nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać, gdyż wiemy że to skarbnica witamin. Warto wyróżnić tym razem te, które są bogate szczególnie w takie witaminy, jak wit. C, czy ß-karoten.
Witaminę C znajdziemy w takich warzywach i owocach jak: papryka, pietruszka (nać), porzeczki czarne, brukselka i brokuły, a także kiwi i pomarańcze. Pamiętajmy jednak, że witamina C jest nietrwałą witaminą i łatwo ją „zniszczyć” poprzez obróbkę. Starajmy się spożywać te produkty w jak najmniej przetworzonej formie.
Z kolei ß-karoten nie powinien kojarzyć nam się jedynie z opalaniem. Spośród karotenoidów jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, mający lecznicze właściwości. Występuje on w takich owocach i warzywach jak: brzoskwinia, melon, mango, wiśnie, pomarańcze, marchew, dynia czy bataty.
Dodatkową dawkę odporności przyniosą nam naturalne probiotyki zawarte w kiszonkach. Pod warunkiem oczywiście, że nie są to kiszonki sztucznie zakwaszane. Kiszenie jest formą konserwowania żywności i jest to proces przetwarzania cukru prostego do kwasu mlekowego, który stwarza idealne warunki do rozrostu prawidłowej flory jelitowej. Namnożone szczepy probiotyczne mają ponadto zdolność do wytwarzania jeszcze większych dawek witaminy C niż surowy produkt. Oprócz klasycznej kiszonej kapusty i ogórków możemy ukisić również paprykę, cukinię, buraki czy rzodkiewkę.
A co z naturalnymi antybiotykami? Z pewnością warto je wprowadzić do jesiennego menu, zwłaszcza, jeśli zauważymy pierwsze symptomy przeziębienia. W czołówce kategorii „naturalny antybiotyk” z pewnością plasuje się czosnek. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Szczególnie za sprawą allicyny i jej działania obronnego. Warto stosować go w prewencji, jak i w leczeniu stanów chorobowych, takich jak przeziębienie, angina i inne. Również imbir jest ceniony za podobne właściwości. Dodany do herbaty często stawia na nogi, rozgrzewając organizm od środka. W połączeniu z naturalnym miodem tworzą idealny duet.
Jako profilaktykę warto zastosować przepis na domowy eliksir zdrowia. Z taką bronią jesienne przeziębienia nie będą Wam straszne.
Składniki:
-sok z cytryny, miód, kawałek świeżego imbiru, kurkuma (proporcje można dobrać względem preferencji).
Przygotowanie:
Pokrojony w plasterki imbir, kurkumę, miód i obraną ze skórki oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę wkładamy do słoiczka. Po ułożeniu wszystkich składników, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie puszczać sok, wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki rozcieńczone w wodzie.
mgr Katarzyna Michałowska
dietetyk, promotor zdrowia
Poradnia Natura Dietetyk
Pniewy, ul. Wolności 30
tel. 882 052 939
https://www.facebook.com/Poradniadietetycznapniewy