fb
Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Jesienna dieta dla odporności

 

Gdyby ktoś miał wątpliwości, czy możemy wspomóc NATURAlnie swoją odporność, odpowiadamy – zdecydowanie TAK! Układ immunologiczny działa dobrze, kiedy prowadzimy zdrowy styl życia. Na to składa się zapewne wiele czynników, natomiast odpowiednia dieta jest najprawdopodobniej jednym z ważniejszych. Należy zatem wiedzieć, jakie substancje bioaktywne w sposób szczególny stymulują odporność.

Do warzyw i owoców chyba nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać, gdyż wiemy że to skarbnica witamin. Warto wyróżnić tym razem te, które są bogate szczególnie w takie witaminy, jak wit. C, czy ß-karoten.

Witaminę C znajdziemy w takich warzywach i owocach jak: papryka, pietruszka (nać), porzeczki czarne, brukselka i brokuły, a także kiwi i pomarańcze. Pamiętajmy jednak, że witamina C jest nietrwałą witaminą i łatwo ją „zniszczyć” poprzez obróbkę. Starajmy się spożywać te produkty w jak najmniej przetworzonej formie.

Z kolei ß-karoten nie powinien kojarzyć nam się jedynie z opalaniem. Spośród karotenoidów jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, mający lecznicze właściwości. Występuje on w takich owocach i warzywach jak: brzoskwinia, melon, mango, wiśnie, pomarańcze, marchew, dynia czy bataty.

Dodatkową dawkę odporności przyniosą nam naturalne probiotyki zawarte w kiszonkach. Pod warunkiem oczywiście, że nie są to kiszonki sztucznie zakwaszane. Kiszenie jest formą konserwowania żywności i jest to proces przetwarzania cukru prostego do kwasu mlekowego, który stwarza idealne warunki do rozrostu prawidłowej flory jelitowej. Namnożone szczepy probiotyczne mają ponadto zdolność do wytwarzania jeszcze większych dawek witaminy C niż surowy produkt. Oprócz klasycznej kiszonej kapusty i ogórków możemy ukisić również paprykę, cukinię, buraki czy rzodkiewkę.

A co z naturalnymi antybiotykami? Z pewnością warto je wprowadzić do jesiennego menu, zwłaszcza, jeśli zauważymy pierwsze symptomy przeziębienia. W czołówce kategorii „naturalny antybiotyk” z pewnością plasuje się czosnek. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Szczególnie za sprawą allicyny i jej działania obronnego.  Warto stosować go w prewencji, jak i w leczeniu stanów chorobowych, takich jak przeziębienie, angina i inne. Również imbir jest ceniony za podobne właściwości. Dodany do herbaty często stawia na nogi, rozgrzewając organizm od środka. W połączeniu z naturalnym miodem tworzą idealny duet.

Jako profilaktykę warto zastosować przepis na domowy eliksir zdrowia. Z taką bronią jesienne przeziębienia nie będą Wam straszne.

 

Składniki:

-sok z cytryny, miód, kawałek świeżego imbiru, kurkuma (proporcje można dobrać względem preferencji).

Przygotowanie:

Pokrojony w plasterki imbir, kurkumę, miód i obraną ze skórki oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę wkładamy do słoiczka. Po ułożeniu wszystkich składników, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie puszczać sok, wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki rozcieńczone w wodzie.

 

 

mgr Katarzyna Michałowska

dietetyk, promotor zdrowia

 

Poradnia Natura Dietetyk

Pniewy, ul. Wolności 30

tel. 882 052 939

 

https://www.facebook.com/Poradniadietetycznapniewy

 

Przeczytaj również
Popularne